Το Video Art Μηδέν συνεργάζεται με την ομαδική έκθεση “What about Eve?” (Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” Δήμου Αθηναίων, 3-13 Ιουλίου 2024), παρουσιάζοντας το έργο της Binha Haase “Lamento” (Γερμανία 2022), σε ειδική προβολή που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της έκθεσης την Τετάρτη 10 Ιουλίου, ώρα 17:00.

Ως πειραματικό υβρίδιο μεταξύ της αρχαίας μυθολογίας και του παρόντος, το “Lamento” ασχολείται με τον περιορισμό του λόγου των γυναικείων φωνών. Μια πολιτικός, μια ηθοποιός, μια μητέρα και μια επιστήμονας κάνουν φεμινιστικούς μονολόγους σε μια περιστρεφόμενη σκηνή για την πραγματικότητα της επαγγελματικής και ιδιωτικής τους ζωής ως γυναίκες, σε θέματα όπως η φυλετική και έμφυλη προκατάληψη στην τεχνητή νοημοσύνη. Το υλικό του κειμένου προέρχεται από σύγχρονες ομιλίες και συνεντεύξεις από γυναίκες του δημόσιου χώρου. Η συνεχής περιστροφή της σκηνής εναλάσσει και τις πρωταγωνίστριες, εστιάζοντας κάθε φορά σε μία και αποσύροντας την άλλη από την κάμερα, διακόπτοντας έτσι την απεύθυνση τους στους θεατές. Το αποτέλεσμα είναι ένας ρευστός φεμινιστικός διάλογος πολλαπλών οπτικών, ο οποίος ασκεί κριτική στα στερεότυπα των κοινωνικών ρόλων. Μέσα από τις πρωταγωνίστριες του, το βίντεο «μεταφράζει» στο σήμερα τέσσερις από τις πιο εξέχουσες γυναικείες μορφές της αρχαίας μυθολογίας, τη Μήδεια, την Κασσάνδρα, τη Μέδουσα και την Ελένη, που στερήθηκαν τη φωνή τους με διαφορετικούς τρόπους. Παράλληλα, τρία μυθικά ζωικά πλάσματα σχολιάζουν τα γεγονότα, από τις μηχανικές εγκαταστάσεις του σκοτεινού χώρου κάτω από τη σκηνή, όπως ο χορός στην αρχαία τραγωδία. Το “Lamento” εγείρει το ερώτημα σε ποιο βαθμό η αφήγηση και η καταγραφή αυτών των αρχαίων γυναικείων μορφών στην πολιτιστική μας μνήμη εξακολουθούν να επηρεάζουν τον διαλεκτικό περιορισμό των γυναικείων φωνών σήμερα.

BIO: Η δουλειά της Binha Haase επικεντρώνεται στη βιντεοτέχνη και τον κινηματογράφο. Με σπουδές στη μουσική, ο ήχος και η μουσική σύνθεση παίζουν σημαντικό ρόλο στα έργα της ως εκφραστικό μέσο και σε κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Τα έργα της Binha Haase συχνά ασχολούνται με θέματα φύλου (queerfeminism), ειδικά με θέματα FLINTA (Female, Lesbian, Intersex, Trans & Agender), με έμφαση στη φωνή και το σώμα, όπως στις ταινίες «lamento», «en travesti» «#popfem» (σε συνεργασία με τη Sara Glojnaric) κ.α. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στο EMAF, στο Μουσείο Τέχνης της Λουκέρνης, στην Opera Halle, στο C.A.R., μεταξύ άλλων, και έχουν βραβευτεί με το soundzz.z.zzz…z Prize 2016 (Museum of Art Lucerne), το Μουσικό Βραβείο Kranichsteiner 2018 (Internationale Ferienkurse für Neue Musik Darmstadt) και μνεία από το Kunstpreis der Saalesparkasse 2021. Η Binha ήταν υπότροφος της Akademie der Künste Berlin, του Kunstfonds Bonn κ.α. Σπούδασε μουσική στο Lucerne University of Arts και timebased arts στο Burg Giebichenstein. Πληροφορίες: www.binhahaase.org

 

Η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο What about Eve? διερευνά την θηλυκότητα και τις διάφορες εκφάνσεις της, με την συμμετοχή γυναικών καλλιτεχνών από διαφορετικές εθνικότητες. Η υλοποίηση του project γίνεται από τους επιμελητές της καλλιτεχνικής ομάδας Axionart σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακής Κουλτούρας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ECI – European Communication Institute, και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.

Επιμέλεια έκθεσης: Εύα Μαραγκάκη [Εικαστικός – Curator]  και Julia Sysalova [Κριτικός Τέχνης – Curator]

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ράνια Μπέλλου / Δώρα Μπελεγρίνου / Ισμήνη Μπονάτσου /Τίτα Μπονάτσου / Δήμητρα Χανιώτη / Κλεοπάτρα Χατζηγιώση / Patricia Demba / Βάλια Γκούζια / Binha Haase / Άννη Καλτσίδου / Νίκη Καναγκίνη / Πωλίνα Κασιμάτη / Νίκη Καποκάκη / Uli Lekkas / Valeria Lviatina / Δήμητρα Μαλταμπέ / Άννα Μανέτα / Eύα Μαραγκάκη / Silvina der Meguerditchian / Φιόνα Μουζακίτη /Έλενα Ναβροζίδου /Ειρήνη Παγώνη / Γιούλα Παπαδοπούλου / Irina Pakhmutova / Στένια Παρασκευά /Βίκυ Περικλέους / Άρτεμις Ποταμιάνου / Liora Redman / Veera Romanoff / Βέρα Σιατερλή / Elisaveta Sivas / Aννέττα Σπανουδάκη / Βαρβάρα Σπυρούλη /
Maya Shi / Μάρθα Τσιάρα / Σοφία Βλαζάκη / Dina Zakman / Νίκη Ζαχαρή / Ματίνα Ζευγόλη

Περισσότερες πληροφορίες: axionart.gr/what-about-eve/