Το Video Art Μηδέν συνεργάζεται με το mink festival, ένα online φεστιβάλ που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία και τις επιπτώσεις της σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο, παρουσιάζοντας την ενότητα EARTHLINGS: Snapshots from the End, σε επιμέλεια της Εύης Στάμου και του Pietro Radin καθόλη τη διάρκεια του mink, από 21 Δεκεμβρίου 2020 έως 21 Μαρτίου 2021.

Η ενότητα «EARTHLINGS: Snapshots from the End» είναι μια επιλογή 10 βίντεο-έργων που εκθέτουν στιγμιότυπα της ζωής των πολυποίκιλων μορφών που κατοικούν τον πλανήτη, υπό το πρίσμα του δυσβάσταχτου οικολογικού αποτυπώματος του ανθρώπου.

Ολοκληρωμένα λίγο πριν την έκρηξη της πανδημίας, τα έργα αποτυπώνουν το δυστοπικό μας παρόν και συνθέτουν το ελεγειακό πορτραίτο ενός πλανήτη που ασθενεί, μιας αφιλόξενης κατοικίας για αμέτρητους κατοίκους που συνεχίζουν να ελπίζουν (δέντρα και αράχνες, κοράκια και μαλάκια, αιγοπρόβατα και ανθρώπους).

Η «EARTHLINGS: Snapshots from the End» είναι μία από τρεις ενότητες του Video Art Mηδέν που προβλήθηκαν διαδικτυακά τον Οκτώβριο του 2020 από το κανάλι του στο youtube.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Κριστιάν Ξυπολιάς, Ruina, Ιταλία 2019, 3.13

Dante Albanesi, Sabbia fine estate, Ιταλία 2019, 4.30

Isabelle Nouzha, Dystopian Patterns, Βέλγιο/Λϊβανος 2019, 6.43

Shelly Silver, Score for Joanna Kotze, Ιταλία/ΗΠΑ 2019, 4.16

Alina Vasilchenko, The Crows (Urban Birds), Ρωσία 2018, 3.25

Gabriele Rossi, Oneira Glyka, Γαλλία/Ελλάδα 2018, 5.27

Maya Connors, Diary of an organism (newly translated), Γερμανία 2019, 11.20

Przemek Węgrzyn, Scarcity, Πολωνία 2019, 14.45

Shelly Silver, This Film, Γερμανία/ΗΠΑ 2018, 6.52

Ελένη Μαγκλάρα, Στέλιος Παπιεμίδογλου, Έφη Ρουφαγάλα, Imprint, Ελλάδα 2019, 3.11

Πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και τα έργα της ενότητας εδώ

 

Λίγα λόγια για το mink festival: 

Η καλλιτεχνική σύμπραξη Magenta επιμελείται το διαδικτυακό φεστιβάλ/εκθεσιακό χώρο του mink festival και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα διαρκείας για έργα που αντλούν έμπνευση από την προβληματική του ζωολογικού κήπου της πανδημίας.

Τα εγκαίνια της πρώτης φάσης του mink festival θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020. Ως καταληκτική ημερομηνία για αποστολή προτάσεων για την πρώτη φάση ορίζεται η 11η Δεκεμβρίου 2020.

Ζώο και πανδημία. Το ζώο στην πανδημία.
Το ζώο ως αιτία της πανδημίας_νυχτερίδες και άλλα ζώα που πωλούνται σε αγορές
Το κατοικίδιο ζώο ως σωτήρας _ο σκύλος ως προέκταση, διαβατήριο εξόδου στα  lockdowns
Το ζώο θύμα εκατόμβης ως ακυρωμένο αξεσουάρ _ εκατομμύρια minks θανατώνονται, για την περίπτωση που μπορεί να μετέδιδαν μεταλλάξεις του ιού στον άνθρωπο
Οι άνθρωποι νοιάζονται για τους νεκρούς τους. Και τα minks είναι νεκροί μας, όχι μόνο οι άνθρωποι-θύματα της πανδημίας.
Η αδιαφορία μας αποτέλεσμα του τραύματος της πανδημίας ή έχουμε ενσωματώσει το τραύμα; Αποκτούμε τη δύναμη του αντιπάλου μας, του κορονοϊού επιτελώντας μια μαζική σφαγή;

Ο online εκθεσιακός χώρος του mink festival θα τροφοδοτείται με νέα έργα κάθε Δευτέρα μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2021, επομένως η αποστολή προτάσεων συνεχίζεται μέχρι τότε. Η τελική επιλογή έργων θα ολοκληρωθεί τότε και θα μείνει online μέχρι 21 Μαρτίου 2021. Η επίσημη έλευση της άνοιξης λειτουργεί ως ορόσημο και ελπίδα για τη μετάβαση σε μια νέα φάση (σε ύφεση;) για τον ζωολογικό κήπο της πανδημίας.

Πληροφορίες: minkfestival.com

fb: https://www.facebook.com/MINK-Festival-102694751684434/