Στο πλαίσιο της 13ης διοργάνωσης του, το φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών FONLAD διοργανώνει έκθεση βιντεοτέχνης στο Water Museum, στην πόλη Κόιμπρα (Πορτογαλία), από τις 1 έως 10 Ιουνίου 2018.

 

Το Video Art Μηδέν συμμετέχει παρουσιάζοντας μια επιλογή σύγχρονης Ελληνικής βιντεοτέχνης, με τίτλο “Inscapes”. Το πρόγραμμα, το οποίο επιμελείται η Γιούλα Παπαδοπούλου, περιλαμβάνει 6 έργα, που οδηγούν τον θεατή σε εσωτερικά, προσωπικά “τοπία” και σκηνικά ελάχιστης δράσης, αντανακλώντας υπαρξιακές, ψυχολογικές και μεταφυσικές προσεγγίσεις του εαυτού και εξερευνώντας -με ποιητικό και συμβολικό τρόπο- τη σχέση μας με τον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο.

Από τα βίντεο της ενότητας, 2 έργα στηρίζονται στην χορογραφημένη performance, που μέσα από το μοντάζ δημιουργεί ιδιαίτερους εσωτερικούς ρυθμούς: Η Ελένη Μουστάκα με το έργο UnfraMe, που ανοίγει την ενότητα, διερευνά τη σχέση του εαυτού με τους ρόλους και τις ταυτότητες, με τρόπο μινιμαλιστικό, συμβολικό και άμεσο, με βασικό πρωταγωνιστή τόσο το σώμα όσο και το σκηνικό πλαίσιο της δράσης. Με αντίστοιχο τρόπο, αλλά σε έναν κοφτό και γρήγορο ρυθμό,  το έργο 60 pulses, της ομάδας Free Fall Company, είναι μια δυναμική χορογραφία που συνδιαλέγεται με τον χώρο και διερευνά την κίνηση και τη φυσική κατάσταση του σώματος ως ένα φευγαλέο φαινόμενο που εξαφανίζεται κατά την εμφάνιση του, σε έναν συνεχή κύκλο, δημιουργώντας μια περίεργη αίσθηση παγίδευσης και εγκλωβισμού. Ο «εγκλωβισμός» είναι επίσης το θέμα του έργου g/h0st, του Δημήτρη Παπαδόπουλου (White Dog Films),ο οποίος δημιουργεί ένα κλειστοφοβικό και λυρικό έργο που ιχνηλατεί την ανθρώπινη παρουσία μέσα από εικόνες του εσωτερικού ενός παλιού και ιδιαίτερου σπιτιού, αφήνοντας το βλέμμα του θεατή να περιπλανηθεί στο χώρο μαζί με έναν ορατό/αόρατο ένοικο. Η Φένια Κωτσοπούλου, με το έργο “Ιtinerários”, κατευθύνει το βλέμμα μας στον εξωτερικό χώρο, καταγράφοντας κινήσεις περαστικών σε μια πλατεία και ανασυνθέτοντας τις εικόνες και τις πορείες των ανθρώπων, δημιουργώντας μια «αστική» χορογραφία. Με έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα από ένα 3D animation, η Σοφία Λιάρου δημιουργεί μια συμβολική χορογραφία για το ανθρώπινο σώμα ως ύπαρξη, διερευνώντας τη διάρκεια της στιγμής και τη ρευστότητα της ύλης, που εμπεριέχουν το μηδέν και το άπειρο. Τέλος, ο Θωμάς Βαλλιανάτος, στο έργο Shan Shui Paintscape (G), χρησιμοποιεί επίσης το 3D animation για να δημιουργήσει ένα οπτικά μαγικό «εικονικό τοπίο», που βασίζεται στην ψηφιακή «μεταγραφή» της τεχνικής dripping των ζωγραφικών έργων του J. Pollock, δημιουργώντας όμως εντελώς νέες εικόνες και τοπία προσωπικά.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ελένη Μουστάκα, Θωμάς Βαλλιανάτος, Σοφία Λιάρου, Φένια Κωτσοπούλου, White Dog Films [Δημήτρης Παπαδόπουλος], Free fall company [Χριστίνα Μερτζάνη, Αλίκη Χιωτάκη & Δημήτρης Μπαρνιάς]

 

Μπορείτε να δείτε ή να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα με την περιγραφή των έργων (στα αγγλικά) εδώ

Δελτίο τύπου (ελληνικά) εδώ

 

Τη διοργάνωση του FONLAD 2018 επιμελούνται ο Sérgio Gomes και ο José Vieira.

Προσκεκλημένοι επιμελητές: Enrico Tomaselli [Magmart, Ιταλία], Γιούλα Παπαδοπούλου [Video Art Μηδέν, Ελλάδα], Mario Gutierrez Cru [Proyector, Ισπανία]

Περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις για τα event του FONLAD εδώ