Το Festival Μηδέν, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας και μια ομάδα νέων της πόλης σχεδιάζουν και υλοποιούν ένα νέο συνεργατικό project στην Καλαμάτα, με ανοικτή πρόσκληση για ιδέες και συμμετοχή πέρα από τα όρια της πόλης. Το project τιτλοφορείται «Οι ζωές των “άλλων”: μια ανοικτή δράση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού» και υλοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση).

Θέμα και κύριος στόχος του project είναι η καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσα από συλλογικές δράσεις που θα συνδυάζουν την εικαστική προσέγγιση με τη δημιουργική χρήση νέων μέσων και τεχνολογιών για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ανοικτού διαλόγου για τις μειονότητες και για άτομα με λιγότερες ευκαιρίες. Η πρόσκληση συμμετοχής θα απευθύνεται σε όλους, με κύριο target group τους μετανάστες και τα άτομα με αναπηρίες. Βασικός στόχος η δημιουργία μιας υποδομής για την ανάπτυξη της επικοινωνίας ανάμεσα στους νέους, που θα συνδυάζει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια της ελεύθερης έκφρασης με τα νέα εργαλεία της κοινωνίας της πληροφορίας, αλλά και της τέχνης. Ζητούμενο είναι, τόσο η εξοικείωση με τα Νέα Μέσα μέσα από δημιουργική και μη-τυπική μάθηση, όσο και η δημιουργική τους χρήση για αντίστοιχες νεανικές συνεργασίες και δράσεις στο μέλλον.

Ο τόπος διεξαγωγής της δράσης θα είναι η Καλαμάτα. Εκτός από τους νέους της τοπικής κοινωνίας, σε όλη τη διάρκεια της δράσης σχεδιάζεται η συμμετοχή προσκεκλημένων καλλιτεχνών που θα συνεργαστούν με τους συμμετέχοντες για την παραγωγή έργων και συλλογικών δράσεων στην πόλη (προβολές, εκθέσεις, performance, παραγωγή βίντεο/ντοκυμαντέρ κλπ). Επιπλέον, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας (blog), όπου έχει αναρτηθεί δίγλωσση πρόσκληση συμμετοχής (ελληνικά-αγγλικά) θα μπορούν να λάβουν μέρος διαδικτυακά όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποστέλλοντας ανεξάρτητα το υλικό τους (προτάσεις-έργα) καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Η συνολική διάρκεια του προτεινόμενου σχεδίου είναι 5 μήνες (έως τα μέσα Οκτωβρίου), με δυνατότητα συνέχισης των δράσεων και των αναρτήσεων στο blog και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες στο blog και στο facebook group του project