Το Festival Μηδέν συνδιοργανώνει, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας FILMHOUSE και τον Πολιτιστικό Αντίλογο, ένα ειδικό αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 στο  αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ με θέμα τη γυναίκα από γυναίκες καταξιωμένες δημιουργούς, ενώ θα λάβει χώρα ανοικτή συζήτηση με τους δημιουργούς και το κοινό.

Πρόλογο της εκδήλωσης θα αποτελέσει η προβολή της ταινίας Le noir project του Γρηγόρη Βαρδαρινού σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών κατά της βίας του Δήμου Καλαμάτας, ενώ αμέσως μετά το Festival Μηδέν θα παρουσιάσει ένα video art αφιέρωμα στη γυναίκα με τίτλο F for Female, από δημιουργούς από 9 χώρες. Στη συνέχεια, παρουσία των δημιουργών, θα προβληθούν ταινίες και ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Πατρώνη, της Βίκυς Βελλοπούλου, της Εύας Στεφανή, της Αννέτας Παπαθανασίου και της Μαρίας Ντούζα και συζήτηση με θέμα «Η γυναίκα στην τέχνη».

Η ενότητα του Festival Μηδέν παρουσιάζει 14 διαφορετικές προσεγγίσεις της γυναικείας ταυτότητας με όχημα τη βντεοτέχνη. Ευαισθησία, χιούμορ, τρυφερότητα, μοναξιά, πικρία, καταπίεση, αμφισβήτηση των «παραδοσιακών» ρόλων, κραυγή για κατανόηση και μια κοινή αγωνία για τον προσδιορισμό της «γυναικείας ταυτότητας» στη σύγχρονη εποχή. Την επιμέλεια υπογράφουν η Γιούλα Παπαδοπούλου και η Μάρθα Ζούπα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες στην ενότητα F for Female: Aaron Zeghers (Καναδάς), Francesca Fini (Ιταλία), Mila Panić (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Tatiana Pancewicz (Πολωνία), Céline Trouillet (Γαλλία), Cat Del Buono (ΗΠΑ), Katya Yakubov (ΗΠΑ & Περού), Karissa Hahn (ΗΠΑ), Francesca Leoni & Davide Mastrangelo (Ιταλία), Marcia Beatriz Granero (Βραζιλία), Selma Selman (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Haleh Jamali (Μ.Βρετανία)

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ