Η Γιούλα Παπαδοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Video Art Μηδέν, ήταν ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους της φετινής διοργάνωσης της Videonale στη Βόννη, μέσω του προγράμματος networking “International Visitors Programme NRW“, του πολιτιστικού οργανισμού του γερμανικού ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Το Πρόγραμμα Διεθνών Επισκεπτών του NRW ενισχύει και βοηθάει τους πολιτιστικούς οργανισμούς της περιοχής να αναπτύσσουν και να οργανώνουν βιώσιμους πολιτιστικούς διαλόγους και καλλιτεχνική συνεργασία. Το Πρόγραμμα Διεθνών Επισκεπτών παρέχει οικονομική, οργανωτική και έμπρακτη βοήθεια για την υποστήριξη αυτού του στόχου. Οι διεθνείς προσκεκλημένοι προτείνονται από διοργανωτές και πολιτιστικούς φορείς εντός των πόλεων και της πολιτείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας καθώς και από συνεργάτες διεθνών δικτύων, κυρίως από τις αντιπροσωπείες του Goethe-Institut στο εξωτερικό, μαζί με πρεσβείες και άλλους εξωτερικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Λόγω των περιορισμών του covid, η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Videonale.18 και του συνολικού προγράμματος networking πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με προσκεκλημένους καλλιτεχνικούς διευθυντές και επιμελητές από οργανισμούς και φορείς της Αργεντινής, Κολομβίας, Μ. Βρετανίας, Πολωνίας, Κροατίας, Τουρκίας, Ισπανίας και Ελλάδας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, η καλλιτεχνική διευθύντρια της Videonale, Tasja Langenbach, και η αρχιτέκτονας Ruth Lorenz, designer εσωτερικών χώρων και εκθέσεων η οποία σχεδιάζει τις εκθέσεις της Videonale από το 2013, προσκλήθηκαν από τη Γιούλα Παπαδοπούλου να παρουσιάσουν την ιστορία και την αρχιτεκτονική εξέλιξη της Videonale στο Εργαστήριο Νέων Μέσων του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, καθώς και να πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή ξενάγηση στην έκθεση της Videonale.18 για τους φοιτητές και τους διδάσκοντες του εργαστηρίου, την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 (ώρα 11.00, μέσω ZOOM), με εισαγωγική παρουσίαση και συντονισμό από τη Γιούλα Παπαδοπούλου.

H VIDEONALE – Festival for Video and Time-Based Arts ξεκίνησε το 1984 ως διετής διοργάνωση και εξελίχθηκε σύντομα σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ για το βίντεο και τις time-based τέχνες στη Γερμανία και την Ευρώπη. Σήμερα είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο ιστορικούς ενεργούς θεσμούς στο χώρο της βιντεοτέχνης στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Από το 2005 το φεστιβάλ φιλοξενείται ως περιοδική έκθεση στο Kunstmuseum (Μουσείο Τεχνών) της Βόννης. Η 18η Videonale έχει τίτλο FLUID STATES. SOLID MATTER και πραγματοποιείται φέτος, λόγω των συνθηκών, τόσο ως έκθεση στο μουσείο όσο και ως διαδικτυακό event.

verein.videonale.org | v18.videonale.org