Το Video Art Μηδέν διευρύνεται, μεγαλώνει και είναι έτοιμο για άλλη μια φορά να παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα διεθνούς βιντεοτέχνης στην Καλαμάτα, και συγκεκριμένα στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης και στην Παραλία της. Η ομάδα του Μηδέν, γιορτάζοντας τον ισχυρό δεσμό της διοργάνωσης με την πόλη που ξεκίνησε και πρωτοαναπτύχθηκε, επανέρχεται με δημόσιες προβολές σύγχρονης βιντεοτέχνης απ’ όλο τον κόσμο, από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου, ενεργοποιώντας κάθε ημέρα ένα διαφορετικό σημείο της πόλης.

 

Το Video Art Μηδέν μετρά 14 χρόνια ακατάπαυστης καλλιτεχνικής πορείας, συγκεντρώνοντας τα πιο ενδιαφέροντα έργα ελληνικής και διεθνούς βιντεοτέχνης και βρίσκοντας νέους τρόπους και νέους τόπους προβολής και προώθησης της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη φετινή καλοκαιρινή διοργάνωση στην  Καλαμάτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει περισσότερα από 170 έργα βιντεοτέχνης, που επιλέχθηκαν μέσα από το πρόσφατο κάλεσμα που απηύθυνε η επιμελητική ομάδα στους βιντεοκαλλιτέχνες διεθνώς.

 

Η καλοκαιρινή διοργάνωση φέτος περιλαμβάνει πρωινές και βραδινές προβολές, με πολλές διαφορετικές θεματικές ενότητες, που εναλλάσσονται και διαφοροποιούνται μορφολογικά και εννοιολογικά, εκφράζοντας τις βασικές τάσεις της εποχής μας. Το πρόγραμμα ξεκινά δυναμικά το βράδυ της Πέμπτης (5/7) στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Το επόμενο βράδυ μεταφέρεται στην Παραλία (Thalassa Lounge, 6/7) και κάνει προβολές μουσικών βίντεο δίπλα στο κύμα, σαν ένα εναλλακτικό μουσικό πάρτυ, σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, και το βράδυ του Σαββάτου (7/7) επιστρέφει στο Κέντρο της Πόλης, στον πεζόδρομο Αναγνωσταρά, όπου ολοκληρώνει τις δράσεις του με προβολές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (Στοά Λόντου, Bandapart Recording Studio).

 

Φέτος, οι πρωϊνές προβολές και τα αφιερώματα σε ξένα φεστιβάλ (Now&After/Ρωσία και Cairo Video Festival/Αίγυπτος) θα φιλοξενηθούν μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, την Παρασκευή και το Σάββατο (6-7/7). Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας  θα λάβει επίσης χώρα το πρωινό της Παρασκευής (6/7) μια ειδική παρουσίαση από την επιμελητική ομάδα του Μηδέν με προσκεκλημένους επιμελητές και θεωρητικούς της βιντεοτέχνης, μεταξύ των οποίων η Ιστορικός Τέχνης και New Media Art Curator Άννα Χατζηγιαννάκη, με σημαντικό και πρωτοποριακό επιμελητικό έργο στους τομείς των νέων μέσων, του κυβερνοχώρου και της bio-art στην Ελλάδα, και η Marina Fomenko, καλλιτεχνική διευθύντρια και επιμελήτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης “Now & After”.

 

Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν, όπως πάντα, ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Οι εκδηλώσεις του Video Art Μηδέν στην Καλαμάτα για το 2018 πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ. Οι πρωινές εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

 

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Video Art Μηδέν υπογράφουν η Γιούλα Παπαδοπούλου και η Μαργαρίτα Σταυράκη.

 

Ομάδα καλλιτεχνικής επιμέλειας: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Μαρία Μπουρίκα, Σταύρος Καπέτης, Ντάνυ Κάργας, Νίκος Ποδιάς, Σοφία Γρηγοριάδου, Παναγιώτης Βούλγαρης

 

Συνεργάτες: Βασίλης Παπαευσταθίου (Kalamata Filmhouse), Mena El Shazly and Mohamed Allam (Cairo Video Festival), Marina Fomenko (Now&After), Γιάννης Σκουλιδάς, Χρήστος Τσαμαρδάς

 

Κατεβάστε το PRESS KIT εδώ

Trailer 2018:

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου (ελληνικά) εδώ:

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στα ελληνικά εδώ:

Ενημερώσεις: www.festivalmiden.gr   || www.facebook.com/festivalmiden