Μετά την πρόσφατη παύση, σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο, του κόσμου όπως τον ξέραμε, οι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης στέκονται και προσπαθούν να αφουγκραστούν το νέο που έρχεται. Η νέα εποχή που αναδύεται μας θέλει όλους ενεργούς, τον καθένα από τον τομέα του, για να την κατανοήσουμε αρχικά, και να δούμε στην συνέχεια “τι” θέλουμε και “πως” να το συμπεριλάβουμε στο μέλλον!

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καραντίνας, παρατηρήθηκε ότι οι τέχνες στην μορφή της ψηφιακής μετάδοσης συντρόφεψαν ένα αναπάντεχα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι καλλιτέχνες που για δεκαετίες τώρα δουλεύουν με τα ψηφιακά μέσα έγιναν οι πρωταγωνιστές της εποχής. Σε αυτό το σημείο δημιουργήθηκε η ευκαιρία να αναδείξουμε περαιτέρω το έργο τους και τους δώσουμε χώρο να μας μιλήσουν για το καλλιτεχνικό τους όραμα, τα θέματα και τις επιλογές τους, τις προοπτικές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δουλεύοντας με τα ψηφιακά μέσα, αλλά και τις ελπίδες και τους φόβους τους για τον νέο κόσμο που ανοίγεται, αυτόν της διαμεσολάβησης και μιας νέας συνθήκης σωματικότητας και αφής.

Το Video Art Miden τους τελευταίους μήνες έχει μετατρέψει την προγραμματισμένη για φέτος 13η φεστιβαλική του συνάντηση στην Καλαμάτα σε μια μηνιαία διαδικτυακή συνάντηση, με νέες ενότητες βιντεοτέχνης κάθε φορά. Σε αυτήν την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι οι άνθρωποι της τέχνης, η ομάδα του Μηδέν προσπαθεί να μην μεταφέρει απλά την φυσική φεστιβαλική συνάντηση στο διαδίκτυο, αλλά επιπλέον να προσεγγίσει τους θεατές και τους καλλιτέχνες που φιλοξενεί με τους όρους της ψηφιακής εποχής, επαναπροσδιορίζοντας τον χρόνο προβολής και διάθεσης των έργων, αλλά και διεισδύοντας βαθύτερα στην παρουσίαση  τους. Σε αυτό το σημείο, η ιδέα της Στεριανής Τσιντζιλώνη (επιμελήτριας και θεωρητικού του χορού) για σύντομες συνεντεύξεις σε καλλιτέχνες και συνεργάτες του Μηδέν, που σχετίζονται με το χορό στην οθόνη, μας βρήκε ενθουσιώδεις υποστηρικτές.

Η  Στεριανή Τσιντζιλώνη και η Μαργαρίτα Σταυράκη (καλλιτεχνική διευθύντρια του Μηδέν, που από τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης εστίασε το επιμελητικό της ενδιαφέρον στο Video-Dance, καθιερώνοντας ειδική κατηγορία) επιμελήθηκαν μια σειρά συνεντεύξεων, δίνοντας μια επιπλέον ευκαιρία στο κοινό να κατανοήσει και να απολαύσει το βίντεο υλικό που προβάλλεται διαδικτυακά.  Επιπλέον, προτείνουν ένα νέο πλαίσιο και δημιουργούν μια στοχαστική ευκαιρία για τους καλλιτέχνες και τον κόσμο της τέχνης του χορού στη νέα εποχή.

Διαβάστε/κατεβάστε τις συνεντεύξεις εδώ