TheNewNew_webposter_Miden

Το Video Art Μηδέν, στο πλαίσιο των online προβολών βιντεοτέχνης που πραγματοποιεί από τον περασμένο Απρίλιο, παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη φοιτητική και νεανική δημιουργία με τίτλο The New New, σε συνεργασία με τις σημαντικότερες σχολές καλών τεχνών και οπτικοακουστικών τεχνών της Ελλάδας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει ένα πανόραμα της τρέχουσας παραγωγής των σπουδαστών και της επόμενης γενιάς καλλιτεχνών στον τομέα της βιντεοτέχνης. Στο αφιέρωμα ανταποκρίθηκαν και συμμετέχουν με επιμελημένες ενότητες έργων προπτυχιακών ή/και μεταπτυχιακών φοιτητών: η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ), το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών και το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, καθώς και 2 τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Σε μία επιπλέον μικτή ενότητα, με τίτλο Generation Next, παρουσιάζονται έργα νέων δημιουργών, πρόσφατων αποφοίτων και σπουδαστών από διάφορες σχολές της Ελλάδας που συγκεντρώθηκαν από την τελευταία ανοικτή πρόσκληση του Video Art Μηδέν.

Το φοιτητικό αφιέρωμα θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά από 20 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2021 στο κανάλι του Video Art Μηδέν στο youtube.

Σε μια εποχή που, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του covid, αποτελεί μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη περίοδο τόσο για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, όσο και για την κοινωνικοποίηση και την ανταλλαγή γνώσης και ιδεών μεταξύ των φοιτητών στο φυσικό τους πλαίσιο, τις πανεπιστημιακές αίθουσες και τα κατάλληλα διαμορφωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια των σχολών, τα φοιτητικά έργα που παρουσιάζονται σε αυτό το αφιέρωμα, ως αποτελέσματα των ασκήσεων στο πλαίσιο αντίστοιχων μαθημάτων, αφενός αποδεικνύουν την ισχυρή θέληση και την ανάγκη των σπουδαστών να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν και να εκφραστούν ακόμη και με ελάχιστα μέσα στον περιορισμένο χώρο του εγκλεισμού που έχει επιβάλλει σε όλους μας το lockdown, και αφετέρου, συγκεντρωμένα όλα μαζί, λειτουργούν ως μια ουσιαστική επικοινωνία και ανταλλαγή ανάμεσα στους φοιτητές των διαφόρων σχολών και τμημάτων. Μια ευκαιρία για εξωστρέφεια σε καιρούς που μας έκλεισαν κατά πολύ στο άμεσο περιβάλλον μας και στον εαυτό μας.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα έργα έχουν να κάνουν με έννοιες που μας απασχολούν όλους αυτή την περίοδο: η απομόνωση, ο εγκλεισμός, η οικία, η καθημερινότητα, η ανάδειξη των μικρών πραγμάτων, η έννοια του εαυτού, το μέσα και το έξω, ο χρόνος, η απόδραση, η περιπλάνηση στο αστικό και φυσικό τοπίο, πράγματα που ζούμε καθημερινά ή πράγματα που μας έλειψαν. Με ποιητικότητα, φαντασία, παρατηρικότητα, κυνική διάθεση, μελαγχολία ή χιούμορ, πάντα όμως με μια διάθεση εξερεύνησης, όλα τα έργα μας καλούν σε μια απόδραση, είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω, και σε μια ανακουφιστική περιπλάνηση μέσω της τέχνης από τη νέα, εκκολαπτόμενη γενιά καλλιτεχνών.

Φέρνοντας μαζί έναν μεγάλο αριθμό νέων καλλιτεχνών (συμμετέχουν περισσότεροι από 170 νέοι δημιουργοί, σε ατομικά ή ομαδικά έργα), από νεοεισαχθέντες φοιτητές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών, του βίντεο και των ψηφιακών μορφών τέχνης μέχρι πρόσφατους απόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν ξεκινήσει ήδη μια προσωπική πορεία, το μεγάλο αυτό αφιέρωμα του Video Art Μηδέν έχει σα στόχο να δώσει ερεθίσματα και μια νέα ώθηση στο διάλογο για την οπτικοακουστική τέχνη στην Ελλάδα, παρέχοντας ένα βήμα στα νέα παιδιά να συνεκθέσουν τις δουλειές τους, να εντοπίσουν ετερότητες και κοινούς τόπους και να «συνομιλήσουν» μεταξύ τους, οπτικοακουστικά, έστω και από απόσταση.

Για τις επιμέλειες των ενοτήτων εργάστηκαν οι πανεπιστημιακοί διδάσκοντες:

Μπάμπης Βενετόπουλος, Γρηγόριος Βλασσάς, Εμμανουέλα Βογιατζάκη Κρουκόβσκι, Μυρσίνη Βουνάτσου, Γιώργος Δρόσος, Νίκη Καποκάκη, Γιώργος Κατσάγγελος, Μάνος Κατσάρης, Μαρία Κρίγκα, Αγγελική Μαλακασιώτη, Χριστίνα Μητσάνη,  Βίκη Μπέτσου, Βασίλειος Μπούζας, Φανή Μπουντούρογλου, Πέννυ Μπούσκα, Στέλιος Ντεξής, Γιούλα Παπαδοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Φώτιος Ραφτόπουλος, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Άννα Τσίχλη, Βασίλης Ψαρράς

Σχεδιασμός και συνολική επιμέλεια αφιερώματος: Γιούλα & Όλγα Παπαδοπούλου

___________________ 

Αναλυτικά οι περιγραφές των ενοτήτων και οι συμμετέχοντες:

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΑΣΚΤ) – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΝΤΕΟΤΕΧΝΗΣ

Επιμέλεια ενότητας: Βίκη Μπέτσου

Στην ενότητα φοιτητικών βίντεο του εργαστηρίου Βιντεοτέχνης της ΑΣΚΤ με τίτλο “Πόσο διαρκεί το τώρα / How long is now”, παρουσιάζονται έργα φοιτητών που πραγματοποίησαν εν καιρώ καραντίνας: κάποια στο 1ο lockdown (εαρινό εξάμηνο 2020) και τα περισσότερα στο 2ο lockdown (χειμερινό εξ. 2021). Τα έργα διαπραγματεύονται θέματα που έχουν να κάνουν με τον χώρο: απόσταση, απομόνωση – εγγύτητα και τηλε-επαφή, αλλά και κυρίως με τον χρόνο που μοιάζει να διαστέλλεται σε ένα «αέναο τώρα», που επαναλαμβάνεται χάνοντας την στιγμιαία παροδικότητά του. Οι φοιτητές/τριες πραγματοποιούν λήψεις στον οικιακό τους χώρο, καθώς και υλικά που συλλέγουν από το διαδίκτυο (found footage). Μέσα από ποικίλες τεχνικές και χειρισμούς ανασυνθέτουν το χώρο και το χρόνο σε προσωπικές εικαστικές διατυπώσεις και αφηγήσεις με την κινούμενη εικόνα και ήχο.

Στόχος του μαθήματος στο εργαστήριο Βιντεοτέχνης της ΑΣΚΤ είναι η διερεύνηση από τους φοιτητές των μορφών και της εξέλιξης του μέσου του βίντεο και του ήχου στη σύγχρονη Τέχνη, αλλά και των εκφραστικών δυνατοτήτων, των πλαστικών ιδιοτήτων και των τεχνικών χαρακτηριστικών του μέσου, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως εκφραστικό εργαλείο στην υλοποίηση καλλιτεχνικών έργων, είτε αυτόνομα, είτε σε συνδυασμό με άλλα μέσα και υλικά σε καλλιτεχνικές προτάσεις με συνδυαστικά μέσα, όπως βίντεο-εγκαταστάσεις, χαρτογραφικές προβολές κ.α.

Υπεύθυνη διδάσκουσα του εργαστηρίου βιντεοτέχνης: Βίκη Μπέτσου (Επίκουρη καθηγήτρια) και συνεργαζόμενος διδάσκων στην ηχητική σύνθεση: Ταξιάρχης Διαμαντόπουλος (ΕΔΙΠ).

Φοιτητές: Γιώργος Ασημακόπουλος, Δέσποινα Βαξεβανίδη, Ιώκο Κοτίδης, Μάγδα Τσεμπέρη, Χρύσα Βουδούρη, Γιάννης Τσούχλος, Λάμπρος Κορδολαίμης, Γιώργος Ασημακάκης, Ιωάννα Μίτζα

Πληροφορίες για την ενότητα σε pdf εδώ

___________________ 

Εργαστήριο Νέων Μέσων, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ

Επιμέλεια ενότητας: Γ. Κατσάγγελος, Μπ. Βενετόπουλος, Στ. Ντεξής, Γ. Δρόσος, Φ. Μπουντούρογλου,  Γ. Παπαδοπούλου

Τα Νέα Μέσα αποτελούν νέα κατεύθυνση του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με ζωή μόλις 2,5 χρόνων. Στην ενότητα παρουσιάζονται έργα φοιτητών του 2ου και του 3ου έτους του Εργαστηρίου Νέων Μέσων, καθώς και βίντεο από το υποχρεωτικό μάθημα «Στοιχεία Νέων Μέσων στις Εικαστικές Τέχνες», που απευθύνεται στους φοιτητές του 2ου έτους όλων των εργαστηρίων του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών από τις κατευθύνσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής. Στις αντίξοες και δύσκολες συνθήκες των δύο τελευταίων ετών, οι φοιτητές δημιουργούν έργα με αναφορές στην αναπόφευκτη απομόνωση των lockdown, αξιοποιώντας στοιχεία της καθημερινότητας και του προσωπικού ή/και δημόσιου χώρου για να συνθέσουν μικρόκοσμους από συμβολικές εικόνες που διαπραγματεύονται έννοιες όπως η μοναξιά, η φθορά, το τραύμα, το πέρασμα του χρόνου, η αναμονή, η σισύφεια επανάληψη, η διερεύνηση του εαυτού και της ανθρώπινης φύσης, η σημασία των μικρών πραγμάτων, ο εγκλεισμός, η απόδραση και η περιπλάνηση μέσω της φαντασίας.

Φοιτητές: Τάνια Φουστάνα, Μανώλης Κοτρώτσιος, Αφροδίτη Ηλιοπούλου, Στέφανος Αρφανάκης, Μίλτος Καλαγιάς, Ελένη Ιατροπούλου, Λευτέρης Ταστσόγλου, Νατάσα Μαυροματίδου, Χριστίνα Καζαντζή, Νεφέλη Μωρογιάννη, Γεώργιος Όθωνος, Αναγνώστης Ζαχαρούδης, Βασιλική Κωνσταντινίδου, Χρύσα Τσικουρίδου, Ναταλία Μανιάκα, Όλγα Νίκογλου, Δήμητρα Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Πυργιώτης, Αθανασία Πατρώνη, Αλεξάνδρα Παπαβασιλείου, Νίκος Μήτσης, Κωνσταντίνα Φάκου, Σοφία Συμιακάκη, Αφροδίτη Τοχαντζίδου, Enid Mullaj, Αλέξης Καρύδας, Σταυρούλα Τσέτσου, Ιούλιος-Ιάσονας Κουσκούσης, Δημήτριος Σουλιώτης, Κωσταντίνος Μίχος, Ουρανία Κυπαρισσού, Νικόλαος Καρακόλης, Νικόλαος Καραγιαννόπουλος, Μιχαήλ Βακαλούλης, Έλλη Μόσχου, Χρήστος Παλάνης, Χριστίνα Παρασκευά, Ιωάννης Τσιλεπίδης, Ζωή Καλογιάννη, Ευανθία Κληροδέτη, Δημήτριος Κόμνος, Περικλής Μήτσιου, Ειρήνη Σούκου, Ιωάννα Σιόντη, Σοφία Πεχλιβανίδου, Κωνσταντίνος Ξάνθης, Αικατερίνη Παπαζώτου, Αικατερίνη Πράττου, Αντώνιος Σκαρτσίλας, Ίλια Ευαγγελία Γκίνη, Γεώργιος-Αθανάσιος Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Μακρυγιάννης, Ελένη-Δανάη Θεοδώρογλου, Ιωάννα Ζουρμπά, Μαρία Ευλαβή, Αγάπη Τσιάλα, Έλλη Βοκοτοπούλου

Πληροφορίες για την ενότητα σε pdf εδώ

___________________ 

ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Α.Π.Θ | FILM OFFICE AUTH

Επιμέλεια ενότητας: Πέννυ Μπούσκα

Ο πειραματισμός στην τέχνη του κινηματογράφου σημαίνει μεταξύ άλλων την παραίτηση από καθιερωμένους τρόπους πρόσληψης, πράξης και κατανόησης. Γι’ αυτό οι εικόνες μοιάζουν ανορθόδοξες, οι αφηγήσεις ακατανόητες και η γλώσσα σε διαρκή διαμόρφωση. Σαν ένα παιχνίδι με κανόνες που κάθε δημιουργός είναι ικανός να μεταβάλει. Κι αν μοιάζει ατελέσφορη προσπάθεια, αυτοσκοπός χωρίς νόημα και στόχο, ας θυμηθούμε τη σημασία που έχουν οι αφηγήσεις των μικρών παιδιών πριν μάθουν να οργανώνουν τον λόγο τους, τις σκέψεις στον ύπνο που στην επαγρύπνηση χάνουν την δύναμή τους, τις αλήθειες που καταλαβαίνει μόνο το σώμα και τα συναισθήματα. Εάν η τέχνη σε κάνει να προχωράς, ο πειραματισμός στην τέχνη διευρύνει τους τρόπους. Στο πλαίσιο του αφιερώματος σε σπουδαστικές ταινίες τέχνης, που οργανώνει το φεστιβάλ Μηδέν, οι σπουδαστές του τμήματος κινηματογράφου ΑΠΘ, επιδίδονται σε τέτοιους προσωπικούς κινηματογραφικούς στοχασμούς.

Φοιτητές: Τριαντάφυλλος Μποστάντζης, Γιάννης Γρατσωνίδης, Κέλλυ Νίκου, Πολυξένη Γιανναράκη, Μελίνα Λουκανίδου,  Κατερίνα Τζωρτζάτου, Γαλάτεια Λαγουτάρη, Διονύσης Γιακουμής, Θάνος Τριανταφυλλίδης, Αριάδνη-Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου, Ελένη Σταμπολίδη, Αλκαίος Μιχαήλ Νικολάου, Κυριάκος Αποστολίδης, Κατερίνα Καρπούζη, Αλέξανδρος Παπαγιάγκου, Μαρία Γιαννακού

Πληροφορίες για την ενότητα σε pdf εδώ

___________________ 

Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα)

Επιμέλεια ενότητας: Βασίλειος Μπούζας

Το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζεται στην ενότητα δημιουργήθηκε από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  στη διάρκεια των διαδικτυακών μαθημάτων του Χειμερινού εξαμήνου 2020-21 που αφορούν το γνωστικό πεδίο των  Ψηφιακών Τεχνών. Αποτελεί επιλογή του παραγόμενου οπτικοακουστικού υλικού με αναφορά σε επιλεγμένες θεματικές. Τα μαθήματα αφορούν την εισαγωγή στο εύρος και την εμβάθυνση σε επιλεγμένα πεδία των ψηφιακών τεχνών και πραγματοποιήθηκαν στα 1ο, 3ο, 5ο εξάμηνο σπουδών στο ΤΕΕΤ.

Φοιτητές: Eriksela Dema, Ζωή Aγαζή, Μαρία Αδάμου, Παρασκευή Βιτζηλαίου, Μαρίνα Βουτσά, Ευγενία Γκαγκαστάθη, Κρυσταλλία Γραμματικού, Μιχαήλ Δαμαλάς, Κωνσταντίνος Ζαρογιάννης, Γεώργιος Θεοδώρου, Ασημίνα-Άρτεμις Καραγεώργου, Χρήστος Καρνέζης, Ελευθέριος Κιούσης, Κλεάνθης Κομματάς, Αντωνία Τειρεσία Κόρσακ, Αθηνά Κούτσιου, Δημήτριος Κυριακόπουλος, Νικολάι Κωνσταντίνου, Μαρία Μουταφίδου, Ελένη Μπούρλια, Σερένα Μπυλικμπάσι, Λεωνίδας Νικολαΐδης, Γεώργιος Νταρατάνας, Πέτρος Ρέγκος, Στέργιος Σαμσάκης, Δωροθέα Σιαφλά, Φωτούλα Σούμα, Χρήστος Τάκης, Γεώργιος Τούλιος, Γεωργία Τσιστερή, Κώστας Φιλίππου

___________________ 

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών και ΠΜΣ «Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά»

Επιμέλεια ενότητας: Μυρσίνη Βουνάτσου και Δρ. Γρηγόριος Βλασσάς

Στην ενότητα παρουσιάζονται έργα από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΠΜΣ Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά», καθώς και από το προπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΠΑΔΑ, παρουσιάζοντας μια ευρεία γκάμα αισθητικών και μορφολογικών κατευθύνσεων: animation, κινηματογραφική αφήγηση και εικαστικά πειραματικά βίντεο. Η ενότητα ξεδιπλώνει μια σειρά από εννοιολογικούς προβληματισμούς γύρω από τη σύγχρονη πραγματικότητα, τα αδιέξοδα, τους εφιάλτες και τα όνειρα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνειδητότητα της ζωής και του θανάτου, την αποδέσμευση μας από τα αυστηρά κανονιστικά πλαίσια, μέσα από συμβολικά εσωτερικά και εκφραστικά ταξίδια και διαφορετικές διαδρομές αφήγησης.

Φοιτητές: Μυρσίνη Χατζηγεωργίου, Κωνσταντίνος Σ. Κωνσταντίνου, Γκέλυ Πεντεφούντη, Χρύσα Κουτράκου / Πέγκυ Ζούτη, Κωνσταντίνος Φάσσας, Δήμητρα Τζάνου

Πληροφορίες για την ενότητα σε pdf εδώ

___________________ 

Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας και ΠΜΣ «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή», Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα)

Στην ενότητα παρουσιάζονται έργα φοιτητών από το μάθημα «Βίντεο τέχνη» του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας και από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα και χωρίζεται σε δύο αντίστοιχες υποενότητες.

Το πρώτο μέρος, το οποίο παρουσιάζει φοιτητικές εργασίες του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους,  επιμελούνται οι διδάσκοντες: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Μαρία Κρίγκα και Χριστίνα Μητσάνη. Οι θεματικοί άξονες στους οποίους κινούνται οι φοιτητικές εργασίες είναι: σώμα, προσωπικό αντικείμενο, εικόνα και κείμενο, μεταμορφώσεις εαυτού, video-clip, οίκος-οικία και φανταστικά τοπία.

Φοιτητές: Γιάννης Ανδρέου, Μαρία Βουχάρα, Νίκη Γκουρδούκη, Ευαγγελία Κιοσσέ, Λυδία Κολυβίνου, Νεφέλη Κόλλια, Αρετή Κοβάνη, Αναστασία Κυριακούλια, Λεωνίδας Λαζέλης, Θάνος Μάνος, Θεοδοσία Μηχαηλίδου, Ξένια Μότσου, Βασίλης Μπλέτσας, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Ευγενία Πουλή, Αναστασία Προδρομάκη

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται έργα από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» του τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας, που επιμελούνται οι διδάσκοντες: Αγγελική Μαλακασιώτη, Φώτιος Ραφτόπουλος και Κωνσταντίνος Τηλιγάδης.

Μεταπτυχιακοί φοιτητές: Αικατερίνη Βελέντζα, Κορίνα Καλαμακίδου, Χριστίνα Καπετάνιου, Ιωάννα Αφροδίτη Μάζη, Έλενα Μερκούρη

Πληροφορίες για την ενότητα σε pdf εδώ

___________________  

Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Επιμέλεια ενότητας: Βασίλης Ψαρράς

Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσιάζει 9 φοιτητικά έργα video art και video performance από το μάθημα «Τα Πολυμέσα στις Παραστατικές Τέχνες με έμφαση στη Βίντεο Τέχνη και Performance Art» (2ο έτος), με διδάσκοντα τον Βασίλη Ψαρρά. Η ενότητα προβολών έχει τίτλο «Σημαίες / Επαναστάσεις» και περιλαμβάνει φοιτητικά έργα που επαναπροσεγγίζουν κριτικά τις έννοιες επανάσταση και σημαία αναδεικνύοντας μεταφορικές, ποιητικές και πολιτικές προεκτάσεις αυτών. Το νεοσύστατο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε το 2019 με έδρα το Ναύπλιο. Βασικός σκοπός του τμήματος είναι η καλλιέργεια γνώσης στα καλλιτεχνικά και επιστημονικά αντικείμενα που αφορούν τις παραστατικές και ψηφιακές τέχνες με έμφαση στις μεταξύ τους υβριδικές συνδέσεις.

Φοιτητές: Ελένη Δελαβία, Πελαγία-Γερασιμίνα Ζέππου, Μαρία Μπελεγρίνη, Ειρήνη Παλημέρη, Χρήστος Παντελίδης, Χρυσή Στόϊκου, Μιχαήλ Σφυράκης, Κατερίνα-Νεφέλη Ψαριανού

Πληροφορίες για την ενότητα σε pdf εδώ

___________________ 

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Επιμέλεια ενότητας: Εμμανουέλα Βογιατζάκη Κρουκόβσκι

Το διεθνές έργο “The Portrait Project” είναι η ερμηνεία πορτραίτων  γνωστών ζωγράφων, όπως της Frida Kahlo, Anne-Marie Zilberman, Berthe Morisot, του Gustave Courbet, John Singer Sargent και άλλους, από φοιτητές ηθοποιούς και performers του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Εμμανουέλα Βογιατζάκη Κρουκόβσκι και του Πανεπιστημίου της Ρεγγίνα (Καναδά) με υπεύθυνη την καθηγήτρια Kathryn Bracht. Το έργο αυτό ήρθε ως απάντηση στην απομόνωση που δημιούργησε η πανδημία Covid-19 που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει τα θέατρα και όλους τους χώρους τέχνης αποξενώνοντας τους καλλιτέχνες από το φυσικό τους περιβάλλον. Το project είχε ως αφετηρία τα Τμήματα Θεάτρου και Κινηματογράφου του πανεπιστημίου της Ρεγγίνα και η πρώτη διαδικτυακή προβολή του πραγματοποιήθηκε στον Καναδά το Νοέμβριο του 2020.  Κατόπιν συνεργασίας των Ελλήνων φοιτητών με τους Καναδούς συναδέλφους τους, στα πλαίσια των μαθημάτων “Τα Πολυμέσα στις Παραστατικές Τέχνες” και “Το Ένδυμα στις Παραστατικές Τέχνες” δημιουργήθηκε η Ελληνική εκδοχή του “The Portrait Project” η οποία προβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για πρώτη φορά σε διεθνές κοινό στις 19 Φεβρουαρίου 2021.

Φοιτητές: Αγγελική Ανδρεαδάκη, Αναστασία Στραβοράβδη, Αριστέα Στεφανουδάκη, Βασιλική Λουκίσα, Φραγκίσκος Παπαδάκης, Κατερίνα Διαρεμέ, Μαρία Νικολακοπούλου, Ραφαηλία Γενηούστα, Μαρία Βάρσου, Σωτηρία Ιγγλέζου, Μαρίνα Παντελάκη, Νικηφόρος Κωσταβασίλης, Βάσω Δάκου

___________________ 

Generation Next

Επιμέλεια ενότητας: Γιούλα & Όλγα Παπαδοπούλου

Συνεργάστηκαν: Νίκος Ποδιάς, Άννα Τσίχλη

Η ενότητα Generation Next συγκεντρώνει νέους καλλιτέχνες, πρόσφατους απόφοιτους και φοιτητές που προέρχονται από διάφορες σχολές της Ελλάδας (ΑΣΚΤ, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης / Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο κ.α.) και λειτουργεί συμπληρωματικά στο φοιτητικό αφιέρωμα, παρουσιάζοντας έργα που κατατέθηκαν κατά κύριο λόγο ατομικά από τους καλλιτέχνες/φοιτητές στην τελευταία ανοικτή πρόσκληση του Video Art Μηδέν. Το κύριο στοιχείο των έργων είναι κι εδώ ο πειραματισμός μέσα από διαφορετικές μορφές της βιντεοτέχνης, με τη φρεσκάδα και την υποσχόμενη, ανοικτή ματιά των νέων καλλιτεχνών.

Συμμετέχουν: Ιορδάνης Θεοδοσιάδης, Ειρήνη Λαμπίρη, Μαγδαληνή Γκιόκα & Ευαγγελία Γιουκάκη, Γιάννης Τσούχλος, Ελπινίκη Γελαγώτη, Μυρτώ Σταματοπούλου, Βασιλική Βαγγέλη, Αθανάσιος Κόκκινος (aka Arurkokk), Άννα Παππά, Στέλλα Βερανούδη, inbetween (Performance Group), Χρήστος Ζαραϊδώνης & Έλενα Λούγκου

Πληροφορίες για την ενότητα σε pdf εδώ

 

___________________ UPDATE: Λίγο μετά την πρεμιέρα του αφιερώματος The New New, δύο ακόμη νέες ενότητες προστέθηκαν, με επιλογές έργων φοιτητών από τις παρακάτω σχολές:

 

Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Επιμέλεια ενότητας: Νίκη Καποκάκη

Τα έργα που παρουσιάζονται στην ενότητα προέρχονται από το μάθημα “Εικαστικές Αφηγήσεις και Βίντεο Αρτ”. Πρόκειται για μάθημα επιλογής Ε εξαμήνου. Οι φοιτητές/τριες καλούνται να αναπτύξουν μια ιδέα και να την αποδώσουν μέσω κινούμενης εικόνας και ήχου χωρίς αυστηρή αφηγηματική πλοκή.  Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζονται κάποιες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά το χειμερινό εξάμηνο (2020-2021) με γενικό τίτλο «Ενδιαφέροντες Καιροί». Οι θεματικές  που αναδύθηκαν ήταν ο εγκλεισμός, η  επανανακάλυψη της οικίας και της οικογένειας, η εσωστρέφεια , η μονοτονία  της καθημερινότητας, ο εχθρικός δημόσιος χώρος, η εμβύθιση στην τεχνολογία, η ροή και η έκθεση των ψηφιακών δεδομένων μας, η εισβολή των μέσων ενημέρωσης στην ζωή μας, η επιτήρηση.

Φοιτητές: Γεωργία Καλπίδου, Στεφανία Δέσποινα Γεωργιλέα, Αικατερίνη Φωτάκη, Δανάη Nielsen, Χριστίνα – Αγλαΐα Μιχαλοπούλου, Αθανάσιος Παπουτσόγλου, Ολγα Καραγιάννη, Μαρία Καρίνου, Αλεξάνδρα Σπανού ΄Αουτριτζ, Κωνσταντίνα Δάνδαρη

Πληροφορίες για την ενότητα σε pdf εδώ

___________________ 

Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Επιμέλεια ενότητας: Μάνος Κατσάρης

Το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης παρουσιάζει μια ενότητα έργων φοιτητών που πραγματοποιήθηκαν μεσούσης της πανδημίας, στο πλαίσιο του μαθήματος Βιντεοτέχνη- Οπτικοακουστικά μέσα. Η ενότητα έργων που παρουσιάζεται διαπραγματεύεται θέματα εγκλεισμού, απόστασης, επιστροφής σ ένα σπίτι- καταφύγιο, μικρόκοσμοι, φαντασιακοί κόσμοι. Οι προσεγγίσεις που επιλέγονται ποικίλουν, κινηματογραφική αφήγηση, ανιμέισον, περφόρμανς, εικαστικές πειραματικές κινηματογραφήσεις αλλά και έργα που χρησιμοποιούν έτοιμο υλικό από το διαδίκτυο.

Φοιτητές: Μιχάλης Τζέτζιας, Κωνσταντίνος Σολάνος, Στυλιανός Κόκκινος, Σταύρος Σεραφειμίδης, Ελεάννα Μπαλέση, Θωμάς Κοντός, Μαίρη Βόσσου, Γρηγόρης Μυργιώτης

 

Video Art Μηδέν – youtube channel link: https://www.youtube.com/channel/UC8ly7FIRWx2-fXyrAulY-DQ