Το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας διοργανώνει, σε συνεργασία με το Video Art Μηδέν, μία ειδική εκδήλωση για την Performance, την οποία επιμελείται η Μαργαρίτα Σταυράκη, καλλιτεχνική διευθύντρια και επιμελήτρια του Μηδέν, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, στις 9.00 μ.μ, στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (KTK) του Δήμου Καλαμάτας.

Κεντρικές καλεσµένες της εκδήλωσης είναι η Μαργαρίτα Καταγά, επιµελήτρια και σύµβουλος τέχνης, και η Ευαγγελία Μπασδέκη, σηµαντική καλλιτέχνιδα της περφόρµανς, ιδρυτικά µέλη και οι δύο του πολιτιστικού φορέα Per Art Archives, για την καταγραφή και τη δηµιουργία αρχείου της επιτελεστικής τέχνης στην Ελλάδα.

Ομιλίες

  • Σύντομη εισαγωγή στην Performance και τη βίντεο- Performance (Μ.Σταυράκη)
  • Μπορεί η Performance να τεκμηριωθεί μέσω της φωτογραφίας; (Μ.Καταγά)
  • Η σχέση του αρχείου στη θεωρία και την πρακτική της σύγχρονης & μετά-νεωτερικής τέχνης (Ε.Μπασδέκη)

Την οµιλία θα ξεκινήσει η Μαργαρίτα Σταυράκη κάνοντας µια σύντοµη εισαγωγή στο είδος και παρουσιάζοντας την υπο-κατηγορία της βίντεο- Performance, µε τα χαρακτηριστικά και τα ιδιώματα της µέσα από σημαντικά έργα του είδους, αλλά και έργα από το αρχείο του Μηδέν. Στην συνέχεια, η Μαργαρίτα Καταγά θα μας υποδείξει τις σχέσεις της περφόρμανς με την κάμερα, διεισδύοντας περαιτέρω στο θέμα και εγείροντας το ερώτημα κατά πόσο τεκμηριώνεται η επιτέλεση μέσω της φωτογραφίας, παρουσιάζοντας σημαντικά παραδείγματα περφόρμανς από το 1960 κι έπειτα σε Ευρώπη, Αμερική και Ελλάδα. Τέλος, η Ευαγγελία Μπασδέκη θα μας δώσει την ευκαιρία να αναρωτηθούμε για την σχέση του αρχείου στη θεωρία και την πρακτική της σύγχρονης και μετά-νεωτερικής τέχνης. Θα μας παρουσιάσει καλλιτέχνες που ενσωματώνουν το αρχειακό υλικό στη σύνθεση του έργου τους και πως αυτό δημιουργεί περιβάλλοντα επικαλύψεων, επεξεργασίας και κατανάλωσης του αρχείου και εντέλει νέες αναγνώσεις στη σχέση μεταξύ αρχειοθέτη, καλλιτέχνη, ερευνητή και θεατή.

Προβολή

Επιπλέον, το κοινό θα παρακολουθήσει την ενότητα βίντεο- Performance, “Δρω.., με ή χωρίς έκφραση”, μια ενότητα εννέα βίντεο που βασίζεται στην ταυτότητα του σώματος, με αναφορές στην τελετουργία, την φιλοσοφία & την ποίηση, τον ανθρώπινο αποπροσανατολισμό και την ιστορία των οικογενειακών σχέσεων. Η ενότητα είναι σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη από τη διοργάνωση του Μηδέν 2018. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Gabriel Andreu (Αγγλία), Eduardo Herrera (Ιταλία), Michele Manzini (Ιταλία), Nuno Veiga (Πορτογαλία), Alexander Isaenko (Ουκρανία), Elisabetta Di Sopra (Ιταλία), Miloushka Bokma (Ολλανδία), Aleksandra Mlynarczyk-Gemza (Πολωνία), Gray Swartzel (ΗΠΑ).

Αναλυτικά τα έργα της ενότητας εδώ

 

Διεύθυνση: Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (KTK) (εντός Εικαστικού Εργαστηρίου ΦΑΡΙΣ) Ναυαρίνου 8, παραλία Καλαμάτας, τηλ. 2721028864

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΡΙΩΝ:

H Mαργαρίτα Καταγά σπούδασε ιστορία τέχνης στο Αμερικανικό Κολλέγιο, Deree College, Αθήνα, θεωρία τέχνης στο City University και επιμέλεια εκθέσεων στο St. Martin’s School of Art, Λονδίνο. Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια εκθέσεων , στέλεχος διοικητικής οργάνωσης και σύμβουλος επικοινωνίας σε πολιτιστικά ιδρύματα όπως η Tate Gallery, Jerwood Gallery, Barbican Centre, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου. To 2017 διετέλεσε συντονίστρια εκδόσεων για τη documenta 14, Αθήνα και Κάσελ Γερμανίας.

Η Ευαγγελία Μπασδέκη σπούδασε Καλές Τέχνες (BFA) στο Πανεπιστήμιο De Montfort με μεταπτυχιακό (MFA) από το Πανεπιστήμιο Lincoln της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει συνεργαστεί με τον Franko B και έχει κερδίσει την υποτροφία του Artsadmin. Έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Ευαγγελία Μπασδέκη είναι ιδρυτικό μέλος του Γκρούπ ‘Καρτέλ’ με καλλιτεχνικές δράσεις στον αστικό και δημόσιο Χώρο.

Η Μαργαρίτα Σταυράκη ολοκλήρωσε τις πρώτες της σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών/ Ελλάδα και στην Academia di Belle Arti di Brera/ Ιταλία. Κατέχει Master πτυχίο στις Καλές Τέχνες από το Central Saint Martins/ Αγγλία-Ολλανδία, με ειδίκευση στις Νέες Τεχνολογίες και την Τέχνη από την σχολή HGK Zurich/ Ελβετία. Το 2000 έλαβε την υποτροφία του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).  Συμμετέχει με εικαστικά έργα, επιτόπιες εγκαταστάσεις και βίντεο σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της ομάδας Βίντεο Τέχνης Μηδέν.

 

PER ARTΑρχείο συνεντεύξεων Ελλήνων καλλιτεχνών της επιτελεστικής τέχνης

H καλλιτεχνική ομάδα PER ART είναι ο πολιτιστικός φορέας καταγραφής της περφόρμανς στην Ελλάδα. Αρχικός στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία του ομώνυμου project ‘PER ART – Aρχείο συνεντεύξεων Ελλήνων καλλιτεχνών της περφόρμανς’.

Η τέχνη της περφόρμανς στην Ελλάδα έχει -κυρίως από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα – λάβει πολλές εκφάνσεις και εξελίσσεται συνεχώς. Έτσι εγείρεται το ενδιαφέρον της σύνταξης ενός αρχείου συνεντεύξεων ως μηχανισμός γνώσης των διαστάσεων της περφόρμανς όπως προκύπτουν από τα λεγόμενα των ίδιων των καλλιτεχνών.

Οι καλλιτέχνες μελετούν και ολοκληρώνουν δράσεις σε πραγματικό χρόνο με γνώμονα το παρόν ‘παρεμβαίνουν’ στην πραγματική ζωή και αξιοποιούν μια ισότιμη ανταλλαγή ιδεών σε διαλεκτική σχέση με τον θεατή τους. Με τη σκέψη στον θεατή με το οποίο συνδιαλέγεται ο επιτελεστικός καλλιτέχνης συντάσσεται  κι εξελίσσεται ένα αρχείο για τoν ‘θεατή’ της διαδραστικής τέχνης της περφόρμανς. Το αρχείο παρουσιάζει μια σειρά από προσωπικές συνεντεύξεις από τους δραστήριους κι ενεργούς καλλιτέχνες της περφόρμανς στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια.

Το συλλεκτικό αρχειακό υλικό της περφόρμανς της Ελλάδας προορίζεται για σχολές, μουσεία και οργανισμούς διεθνώς.

PER ART: Mαργαρίτα Καταγά – Χαρά Κολαΐτη – Ευαγγελία Μπασδέκη