Το Video Art Μηδέν συνεργάζεται με το  ΞΟΥΘ Festival, ένα πενθήμερο διεθνές φεστιβάλ που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, 18- 22 Δεκεμβρίου 2019, σε δύο χώρους παράλληλα, σε ένα διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας (Βουκουρεστίου 33), που ανοίγει τις πόρτες του ειδικά για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, και  στον χώρο του πολιτιστικού οργανισμού ARTENS (Βουκουρεστίου 40), που είναι και ο φορέας διοργάνωσης του φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο του ΞΟΥΘ Festival, το Video Art Μηδέν παρουσιάζει την ενότητα διεθνούς βιντεοτέχνης Get [it] out of your system, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου. Τα 9 έργα της ενότητας διαπραγματεύονται, άλλα με περισσότερο άμεσο και άλλα με περισσότερο συμβολικό τρόπο, έννοιες και εκδοχές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που απασχολούν όλους μας στη σύγχρονη πραγματικότητα. Πολιτικά συστήματα και τακτικές, αλήθειες και ψέματα στα πολιτικά παιχνίδια, το σκληρό πρόσωπο της οικονομίας και των επιχειρήσεων, η κοινωνική εξαθλίωση, οι ατέλειωτοι πόλεμοι, τα ατέρμονα «γιατί» και η ψυχολογία της μάζας αποτελούν τις βασικές θεματικές των έργων που παρουσιάζονται. Με έναν συμβολικό τρόπο, η ενότητα ξεκινά και τελειώνει σχεδόν κυκλικά με μια φωτιά σε έναν κάδο, αλλά με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και αφήγηση, οδηγώντας κλιμακωτά σε μια -πιθανή και πάντα συμβολική- λύση.  

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες/έργα της ενότητας:

  1. Γιώργος Δρόσος, District one, Ελλάδα 2014-2015, 1.50
  2. Mircea Bobî, ФРИДОМ/Freedom, Μολδαβία/Ρουμανία 2018, 4.24
  3. Ana Rodríguez León, Beyond action, Ισπανία 2018, 5.40
  4. Anna Grigorian, The Jumping Ruler, Αρμενία/Καναδάς 2017, 5. 40
  5. Rosary Solimanto, Beggar, ΗΠΑ 2017, 3.57
  6. Pablo Polledri, Corp, Ισπανία 2016, 9.00
  7. Mansoor Mansoori, Fire and Ash, Ινδία 2018, 3.45
  8. Kuesti Fraun, How many beans make five?, Γερμανία 2018, 2.13
  9. Eyal Segal, Montag, Ισραήλ 2017, 5.41

 

Ακολουθούν πληροφορίες για το συνολικό πρόγραμμα του ΞΟΥΘ Festival:

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Η ARTENS, υπό την αιγίδα & την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει ένα πενθήμερο διεθνές φεστιβάλ 18- 22 Δεκεμβρίου 2019 με τίτλο ΞΟΥΘ Festival, που εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Ι. Πιτσιπίου Ο Πίθηκος Ξουθ ή Τα Ήθη του Αιώνος (1848).

Στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, οι διακρίσεις και οι ανισότητες που αναδείχθηκαν φαίνεται να επέφεραν ένα νέο τραύμα στο σώμα της κοινωνικής συνοχής. Στις ήδη υπάρχουσες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έρχονται να προστεθούν καινοφανείς διακρίσεις και ανισότητες, καθώς και χώρος για περιθωριοποίηση κάθε είδους. Ο Άλλος, σε κάθε προοπτική, σχεδόν φαντάζει ένα τέρας.

Κάτω από την απόδοση επικίνδυνων, αποκρουστικών, αποτροπιαστικών, ακατανόητων και γκροτέσκων ιδιοτήτων στο ανοίκειο, που δεν είναι παρά μία ανάδυση του απολύτως οικείου της ανθρώπινης κατάστασης σε κάθε πιθανή εκδοχή της, κρύβεται η ανάγκη μετουσίωσης του Άλλου από υποκείμενο σε αντικείμενο, με την παρελκόμενη έκλυση αισθήματος ανωτερότητας.

Ο Πίθηκος Ξουθ ξεκινά ως ο απόλυτα δυτικός άνθρωπος, καθώς είναι ο γνωστός περιηγητής Μπαρτόλντυ, “ο πικρός των Ελλήνων κατήγορος”. Η οικονομική εξαθλίωσή του τον φέρνει κοντύτερα και στην ηθική εξαθλίωση, μέχρι που διαπράττει τον φόνο του ευεργέτη του. ‘Έκτοτε, χάνει τη μιλιά του και, μετά από απίστευτα ταξίδια, ζει σε έναν ερημότοπο και αναμετράται καθημερινά με τις δυνάμεις της φύσης, οι οποίες αλλάζουν την ανθρώπινη μορφή του σε σημείο που να ομοιάζει τόσο με πίθηκο, ώστε να πωλείται ως πίθηκος από τους κυνηγούς που τον συνέλαβαν. Ο Μπαρτόλντυ μέσα σε 7 χρόνια έχει γίνει ο Άλλος, ούτε καν αγροίκος, πρόσφυγας ή μετανάστης, αλλά, στα μάτια των άλλων, ένα ζώο, ένας πίθηκος αυξημένης ευφυίας, ικανός για τον ρόλο του υπηρέτη υπερφίαλων νεανίων της εποχής.

Ο Ξουθ γίνεται ένα έμβλημα για τη δυνητική μετάπτωση του ανθρώπου από την κατάσταση του υποκειμένου στην κατάσταση του αντικειμένου που καθημερινά επιτελούμε προβάλλοντας τελικά σε αυτούς που επιθυμούμε μια άλλη εικόνα του εαυτού μας, που έχουμε ανασύρει, αφού έχουμε συλλογικά πρώτα απωθήσει. Για κάθε ανισότητα και διάκριση, εξατομικευμένη ή που αφορά πληθυσμιακή ομάδα.

Με αφετηρία τον κεντρικό αφηγηματικό πυρήνα του βιβλίου και διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους το αφήγημα συνομιλεί με το σήμερα, το φεστιβάλ παρουσιάζει performances, installations, video art, film, digital art,  φωτογραφία, έργα VR, sound art, αφήγηση, μόδα, και παιδικό πρόγραμμα με προβολές, αφηγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια κ.α.

Το διεθνές φεστιβάλ ΞΟΥΘ Festival πραγματοποιείται σε δύο χώρους παράλληλα, σε ένα διατηρητέο κτίριο συνολικού εμβαδού 700 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας (Βουκουρεστίου 33), που ανοίγει τις πόρτες του ειδικά για τις ανάγκες του φεστιβάλ, και, παράλληλα, στον χώρο του πολιτιστικού οργανισμού ARTENS (Βουκουρεστίου 40).

Συμμετοχές:
Ανδρέας Αγγελιδάκης/Δημοσθένης Αγραφιώτης/Κατερίνα Αντωνοπούλου/Μυρτώ Αποστολίδου/Λουίζα Βραδή /Ben Brand/Αγγελίνα Βοσκοπούλου/ Γιώργος Γούσης/Natasha Cantwell/Chris Capten/ Alexander Chernavskiy/ Jevan Chowdhury/ COM.ODD.OR/ Julien & Simon Dara /Εριφύλη Δαφέρμου/Ηράκλεια Δέδε/Xavier De L’ Hermuziere/Emma de Swaef/Remi Devouassoud/Απόλλων Σ Δήλιος/Χαρά Δημακάκου/ Έλενα Δημοπούλου/Λήδα Δουμουλιάκα/Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ/Εργαστήριο Πολυμέσων-Υπερμέσων-Μάνθος Σαντοριναίος, ΑΣΚΤ/Νίκη Ζαχαρή/ Μαρία Ζητάκη/Jo Fragogianni/ Michael Frei/Claudius Gentinetta/Johannes C. Gerard/Philippe Grammaticopoulos/Fransesco Infante/Javril/Elliott Kajdan/Ακριβή Καλδίρη/Κώστας Καρνάβας/Alex Kavutskyi/ Γιώργος Κελλής/Γιώτα Κότικα/Ντίνα Κουμπούλη/Daniel Kragh-Jacobsen/Γιάννης Κρανιδιώτης/Δημήτρης Κωσταγιόλας/Μάκης Κυριακόπουλος/Julien Lasbleiz/Mathilde Lavenne/Καλλιόπη Λιάδη/Mario Londoño/Μελίνα Μ./Firoz Mahmud/Ισμήνη Μαθιουδάκη/Άννα Μαρία Μακρή/Μάριον Εμμανουέλα Μανιού/Nicolas Maurice/Medea Electronique/Λιζ Μεσθεναίου/Δήμητρα Μπουρίτσα/Εύα Νταραρά/Tom Noakes /Νάγια Οικονομοπούλου/Αλίκη Παππά/Πάνος Παππάς/Φωτεινή Παπαχατζή/Marina Provatidou/Νίνα Ράπη/Marc James Roels/Ruta Payasa/ Όλγα Πλαστήρα/ Theodora Prassa/Χρήστος Ραχιώτης/Nacho Recio/Filomena Rusciano/Ομάδα Sacra/Βίκυ Σαμουηλίδου/ Γιώργος Σγουρός/Alice Seabright/Αλεξάνδρα Σέλελη/Νίκος Σεπετζόγλου/Nick Sid/Ελίζα Σόρογκα/Αναστασία Ζωή Σουλιώτου/Smack/Νίκος Σταυρόπουλος/Diana Cam Van Nguyen/Άννα Χαραλαμπίδη/Δέσποινα Χαραλάμπους/Μύρνα Τσάπα/Γιάννης Τσιαχρήστας/Αριστομένης Χατζήπαπας/Θοδωρής Χρυσικός/ Αλεξία Ψαραδέλη/Ομάδα 3ος Παράλληλος

Καλλιτεχνικές συνεργασίες:
Blender Gallery: Johnston Foster/Κωνσταντίνος Πάτσιος
VIDEO ART ΜΗΔΕΝ: Mircea Bobînă/Γιώργος Δρόσος/Kuesti Fraun/Anna Grigorian/ Ana Rodríguez León/Mansoor Mansoori/Pablo Polledri/ Eyal Segal/Rosary Solimanto.
Kinderdocs: Tilda Cobham-Hervey/Niki Padidar
ATHCIFF: Timothey Delhaize/ Zoé Devise/Vojtěch Dočkal/Jeroen Koelewijn/Orane Laffra/ Alexis Maerten/Aviv Mano/Erfan Parsapour/ Marjolaine Perreten/ Martin Smatana/ Aurélia Tron/Noemi Valentíny /Jérôme Vitoux

Χώρες συμμετοχών:
ARMENIA/AUSTRALIA/BANGLADESH/BELGIUM/CANADA/CZECH REPUBLIC/DENMARK/FRANCE/GERMANY/HELLAS/INDIA/IRAN/ ITALY/ISRAEL/MOLDAVIA/NETHERLANDS/NEW ZEALAND/ROMANIA/RUSSIA/SPAIN/ SWITZERLAND/USA/U.Κ.

Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00
Διάρκεια Festival: 18- 22/12/2019
Βουκουρεστίου 40, 1ος όροφος, Αθήνα
Βουκουρεστίου 33, Αθήνα
info@artens.gr
www.artens.gr
T: 210 33 17 312

Παραγωγή: ARTENS
Υπεύθυνη Παραγωγής: Evi Peterson – Art Director & Managing Partner of ARTENS
Curators:
 Καλλιτεχνική Σύμπραξη Magenta (Έλενα Τιμπλαλέξη, Κατερίνα Σωτηρίου)